Madeira je světoznámé portugalské fortifikované víno. Při výrobě suché madeiry se hrozny podrtí a lisují se po úplném vykvašení. Jejich kvalita narůstá nejprve ležením v sudu a pak v láhvi. U sladké madeiry k přídavku alkoholu o vysoké koncentraci dochází během kvašení, aby se zachovala přírodní sladkost. Dodnes se používá proces zvaný „estufagem". Víno se v sudech po vykvašení, dolihování a stočení z kalů zahřívá přibližně na 45° - 65°. Někdy se jim přezdívá pečená vína. Některé typy madeiry se mohou dožít takřka neomezeného věku za podmínky dobře uzavřené a skladované lahve, a proto se považují za prakticky nezničitelná.
Typy madeirských vín:
Jednoodrůdová - lahvují se po 10ti až 15ti letech zahřívání v estufas a zrání v tancích.
Sercial - suché Verdelho - polosuché Bual - polosladké Malvasia - sladké
Směsi odrůd - vína se lahvují po 3 až 5 letech zahřívání v estufas a zrání v tancích.