Jubilejní ročníky pro rok 2024

Jubilejní ročníky pro rok 2024

Nápoje s bohatou historií mají vždy zvláštní kouzlo. Jedním takovým nápojem je portské víno, které má nejen dlouhou tradici, ale také nabízí rozmanitou škálu chutí a stylů. 

Portské víno, považované za krále vín, pochází z údolí řeky Douro v Portugalsku. Jeho výroba se datuje až do 17. století a od té doby si získalo světovou pověst díky své bohatosti, sladkosti a výraznému charakteru. Jubilejní portská vína jsou vyrobená ze speciálně vybraných hroznů a zraje po delší dobu, často desítky let, což jim dodává jedinečné vlastnosti.

Ročníková colheita je vyrobena z hroznů sklizených v jednom konkrétním roce a zraje v dubových sudech po dobu minimálně sedmi let. Každý ročník má svou vlastní charakteristiku a jedinečnost, což umožňuje výrobcům vybrat ty nejlepší ročníky pro vytvoření jubilejního portského vína.

Na druhé straně jeden z nejvýznamnějších a nejuznávanějších stylů jubilejních portských vín je tzv. vintage. Vintage port je vyroben z hroznů z jednoho konkrétního výjimečného ročníku, který je označen jako "declarable" (deklarovatelný). Tyto ročníky jsou vybrány pouze v případech, kdy je kvalita hroznů a jejich zralost na nejvyšší úrovni.

Dále zde nalezneme i víceletá portská vína, která jsou směsí různých ročníků. Tyto vína se označují jejich stářím v dekádách (10, 20, 30, 40 a 50), a zrají v dřevěných sudech po mnoho desítek let. Během tohoto dlouhého zrání se portská vína postupně oxidují, což jim dodává složité aroma a výrazné chutě sušeného ovoce, koření a ořechů. Tato vína jsou často vyhledávána sběrateli a milovníky vína pro svou jedinečnost a neopakovatelnost. Víceletá ročníková vína naleznete ZDE.

Jubilejní portská vína jsou vyvrcholením vinařského umění. Jejich výroba vyžaduje nejenom pečlivý výběr hroznů, ale také trpělivost a znalost vinařského procesu. Každá láhev představuje dlouhou dobu pečlivé práce vinařů a roky zkušeností.

Níže můžete nalézt seznam jubilejních ročníků právě pro tento rok.

4x4-hh-1894.png (69 KB)

Henriques & Henriques Solera founders 1894

Madeirské, sladké víno světle jantarové barvy se zlatavými až nazelenalými odstíny. Velmi aromatické a komplexní, s vůní sušeného ovoce, koření, medu, hrozinek a dřeva. Jedná se o velmi vzácné víno vytvořené procesem Solera - specifický mix ročníků (98 % ročník 1894 a 2 % ročník 1898).

1964.jpg (690 KB)Messias Colheita 1964

Červené, sladké portské víno Colheita pochází z jedné sklizně. Víno zraje v malých dubových sudech (300 litrů) s přístupem vzduchu. Nádherná chuť sušeného ovoce, dřeva, koření, karamelu a ořechů. Víno je typické svou nahnědlou až jantarovou barvou. S délkou ležení v sudu získává na kvalitě. Colheita patří mezi nejvyšší kvalitu portských vín typu tawny.

colheita-1964.png (607 KB)Kopke Colheita 1964

Červené, sladké portské víno Colheita pochází z jedné sklizně. Víno zraje v malých dubových sudech (300 litrů) s přístupem vzduchu. Nádherná chuť sušeného ovoce, dřeva, koření, karamelu a ořechů. Víno je typické svou nahnědlou až jantarovou barvou. S délkou ležení v sudu získává na kvalitě. Colheita patří mezi nejvyšší kvalitu portských vín typu tawny.

qta-cachao-vintage-1984.jpg (82 KB)Messias Vintage 1984 Quinta do Cachao

Červené, sladké portské víno Vintage je ‚‚Královský šperk’’. Jedná se o víno spojené s tou nejkvalitnější sklizní v daném ročníku. Barva je u mladých vín extrémně tmavá a u vyzrálých ročníků přechází do růžovo-fialové. V chuti je až neuvěřitelně jemné, plné ovoce, tabáku a čokolády. Doba zrání archivních vín v lahvi je až 100 let. Jedná se o nefiltrované víno, u něhož je potřeba jemné dekantace. Doporučujeme vypít do 48 hodin po otevření.

2004.jpg (513 KB)Kopke Colheita 2004

Červené, sladké portské víno Colheita pochází z jedné sklizně. Víno zraje v malých dubových sudech (300 litrů) s přístupem vzduchu. Nádherná chuť sušeného ovoce, dřeva, koření, karamelu a ořechů. Víno je typické svou nahnědlou až jantarovou barvou. S délkou ležení v sudu získává na kvalitě. Colheita patří mezi nejvyšší kvalitu portských vín typu tawny.