Velikonoční pečení

Velikonoční pečení

Snad každý má s Velikonocemi spojené hromady dobrého jídla, ať už sladkého, nebo slaného. My se teď zaměříme na tu slanou část, a to konktrétně na pečené kuře, kdy Vám představíme naše oblíbené recepty, které u nás doma o Velikonocích nesmí chybět!

 

 

 

 

 

 

Kuře s nádivkou

Prvním receptem je klasické kuře s nádivkou. Kdo by neznal anebo neměl recept na toto jídlo, za nás je nejoblíbenější právě následující recept. Vyzkoušíte ho letos? Nebo zůstanete u své klasiky?

Suroviny

  • 1 celé kuře bez drobů
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce másla/sádla

Nádivka:

  • 8 rohlíků
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1 stroužky česneku
  • 10 pátků anglické slaniny
  • čerstvá petrželka

Kuře si očistěte a vypláchněte si břišní dutinu od zbytků drobů. Poté v míse smíchejte rohlíky nakrájené na kostky s mlékem, žloutkem, rozpuštěným máslem a nechte chvilku odpočinout. Mezitím co do sebe rohlíky nasakují tekutinu, vyšlehejte si sníh z bílků. Poté k rohlíkům přidejte nasekané vlašské ořechy, nakrájenou slaninu, sůl, prolisovaný česnek a najemno nasekanou petržel. Posledním krokem přípravy nádivky je jemné vmíchání sněhu z bílků. Takto připravenou nádivku dejte nejen do břišní dutiny, ale i pod kůži kuřete. Poté kuře potřete rozpuštěným máslem či sádlem, posolte a posypejte mletým kmínem, pečeme na 190 °C cca 40-55 minut dle velikosti kuřete. Průběžně přeléváme vypečeným tukem, můžeme do pekáčku přilít vodu, aby se kuře nepřipálilo.

 

Pro tip: Podáváme se salátkem a vychlazeným bílým portským Kopke Fine white

Kuře Piri-piri

Druhým, neméně známým receptem je pro Portugalsko typické kuře piri-piri. Můžete si vybrat, zda chcete péct celé kuře a nebo jen křidýlka či paličky.

 

Suroviny:

 

  • kuřecí kousky či celé kuře
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • citrónová/limetková šťáva
  • 2-3 polévkové lžíce Piri-piri koření Marnoto mořská sůl s chilli

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C a poté si připravíme směs koření, olivového oleje a šťávy z citrusů. Kuřeci kousky, nebo celé kuře si potřeme touto směsí a dáme do vymazaného pekáčku. Takto připravené kuře dáme do trouby a pečeme do zlatavého zbarvení.


Pro tip: Podáváme s pečenými brambory nebo hranolky. Párujeme s červeným vínem Quinta da Lapa Vinho Clarete, které vyzdvihne pikantní chuť.