Portské víno se pěstuje na strmých svazích lemujících řeku Douro asi 140 km na východ od města Porto, resp. její části Vila Nova de Gaia. Portské víno se řadí mezi fortifikovaná (dolihovaná) vína, tzn. že v průběhu fermentačního procesu se asi po 3 až 4 dnech přidává k vínu koncentrovaná vínovice, tzv. Aguardente.
Vinice, které jsou určené pro výrobu portského vína se nacházejí v ohraničené oblasti, která byla založena v roce 1756 markýzem z Pombalu. Tato oblast se do dnešního dne nezměnila a je to nejstarší přesně vymezená vinná oblast.
Konečný obsah alkoholu v portském víně dosahuje 19 až 23%.
Nejzákladnější dělení portských vín je na bílé a červené. Následně pak na základní portská vína RUBY a TAWNY bez a s uvedením ročníku, které se odlišují způsobem výroby a typem stárnutí. Řada RUBY obecně zraje ve velkých sudech o objemu až 60.000 litrů. Řada TAWNY zraje oproti tomu v podstatně menších sudech o objemu 150 až 500 litrů. Portské víno vyčnívá z řady ostatních vín díky svým jedinečným vlastnostem, možnostem obrovské škály druhů, překvapí nás svou bohatostí, intenzitou, nezaměnitelným aroma a širokým spektrem barev a chutí.
Typy červených portských se vyrábí v drtivé většině z modrých hroznů. Typické odrůdy jako jsou např. Tinta Roriz, Tourigal Nacional, Touriga Franca jsou při sklizni pečlivě selektovány. Červená portská vína se liší v barvě od sytě tmavě fialové až po světle zlatavě medovou s širokou paletou odlesků do tmavě červené, fialové, sytě červené, žlutohnědé i zlatavé. Obecně platí čím starší červené portské, tím světlejší je jeho barva. Doporučují se servírovat jako digestiv při teplotě 17° - 18°C. V teplých dnech se nevylučuje podávat je lehce vychlazené.
Bílá portská vína se vyrábí pouze z bílých odrůd jako je Malvasia Fina, Viosinho a Donzelinho. Bílé portské se vyznačuje barvou od světle žluté po sytě zlatavou s odlesky do slámově žluté, zlatavé a někdy až nazelenalé. Mladá bílá portská vína se doporučují servírovat jako dobře vychlazený aperitiv na teplotu 7° - 9°C. Výborným míchaným nápojem pro letní horké dny je kombinace s tonicem, ledem a plátkem citrónu v poměru 1:1.
Stará bílá portská vína, díky několikaletému zrání na sudech, získávají prostřednictvím přírodní oxidace až sytě zlatavý odstín, který je velmi podobný velmi starým vínům typu Tawny.
Pokud jde o sladkost, portská vína dělíme na velmi sladká, sladká, polosuchá nebo extra suchá. Sladkost vína je ovlivňována způsobem výroby a to hlavně časem, kdy je kvašení přerušeno přidáním Aguardente. Portská vína zrají v sudech a lahvují se těsně před expedicí. Výjimku tvoří tzv. pravé Vintage, které se lahvuje již po 2 letech zrání a nefiltrované. Víno zraje v lahvích minimálně 10 let. Po otevření se doporučuje vypít do 48 hodin. Kromě této výjimky portská vína vydrží v dobré kondici pootevřené asi 2 až 3 měsíce. Rovněž velmi záleží na kvalitě a typu přidané vínovice, která přeruší proces fermentace vína.