Portské víno Základní

Nejzákladnější dělení portských vín je na bílé a červené. Následně pak na základní portská vína bez uvedení ročníku. Typy červených portských, tawny a ruby, se vyrábí v drtivé většině z modrých hroznů typických odrůd (Tourigal Nacional). Portské typu Ruby jsou vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a mladistvý nádech. Portské typu Tawny jsou vína, která na rozdíl od Ruby zrají výhradně v menších dřevěných sudech o objemu 500 l., v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť: získává nahnědlý odstín, chuť připomíná ořechy a sušené ovoce.

Mezi Ruby a Tawny není rozdíl v kvalitě, ale v jejich charakteru a tak záleží jen na zákazníkovi, kterému typu portského dá přednost. V rámci jednotlivých kategorií však existují kvalitativní rozdíly, většinou závislé na době zrání, kvalitě ročníku vína. Bílá portská vína se vyrábějí pouze z bílých odrůd, které se sklízejí o měsíc později než hrozny červené. Bílé portské se vyznačuje barvou od světle žluté až po sytě zlatavou. Škála bílých portských vín je v rozpětí Extra Dry, Sweet a velmi sladké (Lágrima). Portská vína obsahují nejčastěji 20% alkoholu.

Tip: políčka níže slouží pro filtrování dle zvolených parametrů. Opětovným kliknutím lze vybírat opakovaně.

Cena: 50

671

Vymazat filtr

Luxusní korkové módní doplňky